Spring naar inhoud

Glasroeden, wat zijn dat?

Glasroedes
U heeft ze vast wel eens gezien. Die oude huisjes met kleine ruitjes. Deze kleine ruitjes worden een roede genoemd. Vroeger werden roeden vooral gebruikt toen het nog bijna onmogelijk was om grote oppervlakten glas te maken. Tegenwoordig zijn ze vaak als decoratie in gebruik. Een nadeel is echter wel dat ze moeilijker schoon te maken zijn. Daarom worden ze vaak vervangen door grotere ramen. In deze tijd kunt u glasroede ook krijgen als dubbel glas of kunststof.

Welke verschillende soorten, maten en kleuren bestaan er?

Er zijn verschillende roeden met verschillende eigenschappen. Zo heeft u de standaard soort roeden. Deze standaard soort heeft drie verschillende breedtes. Zo heeft u er één van 18 millimeter, één van 26 millimeter en één van 45 millimeter. De standaard roeden zijn echter in een beperkt aantal kleuren te verkrijgen. Zo heeft u de keuze uit de kleuren bruin, wit, crème, groen, tweekleurige roeden en een roeden met een renolit houtnerfstructuur. Naast het standaard type, heeft u ook nog de keuze uit stil sprosse. Stil sprosse is kleiner, maar heeft meer kleurmogelijkheden. De breedte van dit type is 10 millimeter en hij is verkrijgbaar in alle kleuren en in de geanodiseerde kleuren: Loodkleuren, goud, zilver en verschillende tinten brons. Donkere geanodiseerde kleuren geven een glas in lood indruk.

Onderverdeling in 2 soorten

Naast de kleuren en formaten hebben we nog plakroeden en kruisroeden. De plakroeden worden aangebracht op het raam zelf. U zet de roeden in elkaar en bevestigd hem. Met kruisroedentape heeft u een goede hechting, dankzij de agressieve lijmlaag.

Plakroedes

Een plakroede is een kruisroede die los op uw bestaande ramen geplaatst kan worden. Hierdoor zijn plakroedes makkelijk aan te brengen, ook voor minder ervaren klussers. Het resultaat ziet er klassiek en decoratief uit, maar het is makkelijk betaalbaar. Ook blijft de isolatiewaarde van uw ruit op de zelfde isolatiehoogte. Hierdoor hoeft u niet meer energie te gebruiken om uw huis op de juiste temperatuur te krijgen.

Kruisroedes

Een kruisroede is een roede die volledig in de fabriek of door een timmerman is gemaakt. De kleine glasvakjes worden hierbij aan elkaar gehouden door de roeden. Kruisroeden zijn verkrijgbaar met isolatieglas. Zowel de normale standaard isolatieglas als isolatieglas HR+. Tegenwoordig bevinden de roeden zich vaak tussen de twee glasbladen van isolatieglas in. Dit bespaart schilderwerk.

Contact met een vakman

Voor overige vragen en het mogelijk monteren van uw glasroden kunt u contact op nemen met de klusjesman bij u in de buurt. De klusjesmannen van Houtens.nl staan voor u klaar met advies en hulp voor deze klus. Mocht u de werkzaamheden liever uit handen geven? Ook in dat geval is Houtens u graag van dienst.