Spring naar inhoud

Schilderen van de deur – doe het zelf

Deur schuren en schilderen
Kleine dingen kunnen soms een groot verschil maken in het aanzicht van uw woning. Door bijvoorbeeld uw deuren of kozijnen te schilderen, geeft u niet alleen uw deur een nieuwe kleurige uitstraling, maar het fleurt uw huis ook meteen op. Hoewel meestal een schilder wordt ingehuurd, is een deur schilderen ook prima door uzelf te doen. Daar willen wij u dan ook graag mee helpen.

Verschillende soorten verf

Het schilderen van deuren kunt met verschillende soorten verf doen. Zo kunt u met een waterdragende verf zoals acrylverf schilderen, maar ook met een synthetische verf zoals alkydverf. Vanwege het milieu is een professionele schilder verplicht om waterdragende verf binnen te gebruiken. Een eigenschap van waterdragende verf is dat het snel droogt en minder vergeelt. Synthetische verf is echter over het algemeen beter te verwerken en geeft meer bescherming aan uw deuren. Daarom raden wij u ook aan om synthetische verf buiten te gebruiken en waterverf binnen te gebruiken. Binnendeuren hebben namelijk minder bescherming nodig. U kunt ook altijd advies vragen bij de verfwinkel bij u in de buurt, voor meer informatie.

Wat heeft u nodig?

Benodigdheden:

 • Lak
 • Verfroller
 • Kwast
 • Fijn schuurpapier
 • Grondverf
 • Schildertape
 • Emmer sop
 • Doekjes

Voorbereiding

 • Om schilderen en schuren makkelijker te maken, begint u met het verwijderen van de handgrepen.
 • Schuur vervolgens de deur lichtjes op. Is de verflaag ernstig beschadigd? Of bladert het af? Schuur dan de verf er ook zoveel mogelijk van af.
 • Plak de ramen en wanden om de deuren heen af met bijvoorbeeld schilderstape. Zo beschermd u de wanden en ramen en kunt u sneller werken.

Het schilderwerk – stappenplan

 1. Breng als eerste een grondlaag aan. Dit zorgt voor een betere hechting en mocht u de deur in een lichtere kleur willen schilderen dan hij is, bespaart het u een laklaag. Breng de grondverf gelijkmatig aan met de kwast of roller en laat het goed drogen.
 2. Schuur de deur met grondlaag lichtjes op. Niet te hard.
 3. Maak de deur stofvrij met behulp van het sopje en de doekjes.
 4. Verdeel uw deur in 8 vakken. Heeft u een vlakke deur? Ga door naar tip 5, een paneeldeur? Ga dan door vanaf tip 6.
 5. Trek op een vlakke deur eerst banen van links naar rechts en vervolgens van boven naar beneden. Doe dit bij elk vak. Dit verdeeld de verf namelijk gelijkmatig. Ga vervolgens verder met tip 8.
 6. Schilder een paneeldeur bij de randjes met een kwast.
 7. Kleur de panelen zelf in met een roller. Doe eerst de horizontale delen en vervolgens de verticale kanten.
 8. Zorg ervoor dat de verf niet gaat druppen en laat het rustig drogen.
 9. Als u niet tevreden bent over de dekking van de eerste laag verf, kunt u na het drogen de tips, vanaf tip 2, opnieuw volgen en extra lagen schilderen. Breng echter niet te veel en te dikke lagen aan. Twee a drie is meestal genoeg.
 10. Plaats de deurklink weer terug als de deur volledig droog is en u tevreden bent over de kleurdekking.

Contact?

Mocht het zelf schilderen niet helemaal lukken, of heeft u nog meer vragen? Neem dan contact op met het schildersbedrijf bij u in de buurt. Stukadoors- en schildersbedrijf A. Van de Velde staat voor u klaar als het aankomt op het buitenschilderwerk van uw woning of bedrijfspand. Vraag vrijblijvend een offerte aan via de bovenstaande link.