Spring naar inhoud

Zelf een dakkapel plaatsen

Zelf een dakkapel plaatsenEen dakkapel is een uitbouw op uw schuine dakvlak. Vaak wordt hij gemaakt om uw meer ruimte op uw zolder te geven. Ook voor licht en luchttoevoer is het prettig om een dakkapel te hebben. Het laten plaatsen kan echter voor sommigen te duur worden. Een klein dakkapel van 150 cm hoog en 250 cm breed kost namelijk al snel € 3.500 tot €4.000 euro kosten. Hoewel vaak wordt aangeraden om het door een deskundige vakman te laten doen, omdat het een heel precies werkje is, kunt u als u een ervaren doe-het-zelver bent, het ook zelf proberen. In dit geval kunt u het beste voor een prefab constructie kiezen. Dit is een soort bouwpakket die de fabriek al van te voren heeft klaargemaakt. Dit scheelt veel tijd en moeite en de constructie is snel in elkaar gezet.

Zo zet u zelf uw dakkapel in elkaar

Een dakkapel plaatsen kan een tijdrovende klus zijn. Gemiddeld wordt er een dag voor uitgerekend

  1. Beslis waar u uw dakkapel wilt plaatsen en maak uw zolder leeg.
  2. Begin dan met het maken van een gat in uw dak. Dit wordt de zogenaamde daksparing genoemd. Zorg er wel voor dat de dakpannen goed aansluiten op de zijwanden van uw kapel.
  3. Zorg bij het verwijderen van een horizontale balk dat de onder en bovenliggende balk worden verbonden met de slapers.
  4. Maak met behulp van een prefab een draagconstructie. Bevestig deze constructie met een speciale balk en hoekgrijpanker.
  5. Plaats de kozijnen tijdens het maken van de draagconstructie op zijn plaats.
  6. Werk zo snel en goed mogelijk uw dak aan de buitenzijde af. Dit zorgt ervoor dat hij water en windbestendig wordt. Bij een prefab zijn veel benodigdheden al verzorgd. Doet u dit zelf? Breng dan Isolatie, dampwerende folie en plaatmateriaal aan.
  7. Breng uw dakbedekking aan. Houdt rekening met een afschot van 1 tot 2 mm per meter.
  8. Werk de binnenzijde van uw dakkapel af met bijvoorbeeld gipsplaten of kunststofplaten en schroten.
  9. Plaats een vensterbank en knieschotten.

Contact

Voor u zelf uw dakkapel maakt, kunt u altijd eerst de offertes van specialisten bekijken. Sommige bedrijven hebben speciale acties, waardoor de prijs tot wel 30 a 40% kan verschillen van de ander! Voor deze informatie kunt u terecht bij Matisco, uw dakkapellen specialist. Misschien is het nog wel goedkoper dan zelf uw dakkapel plaatsen.